Osallistun parhaillaan Lempäälä-opiston järjestämälle yrttikurssille. Kurssikuvauksen ensimmäinen lause oli oikeastaan se, joka minut kurssille alunperin sai menemään: "Opitaan pihan rikkaruohojen hyötykäyttöä ruokana, rohtona ja kauneudenhoidossa." Siis mitä!?! Voiko noita syödäkin?!? Nokkosen tietysti tunnistan ja siitä äiti joskus laittoi hyviä nokkoslettujakin, mutta onko niitä muitakin "rikkakasveja", joita voi syödä? Ja syökö niitä joku ihan oikeasti? Tänne oli ihan pakko osallistua. :)

Kurssi on pituudeltaan melko pitkä: se kestää nyt keväällä 3 viikonloppua ja kesällä tehdään retki Frantsilan Kehäkukkaan tutustumaan vielä erilaisimpiin yrtteihin ja niiden viljelyyn. Syksymmällä vielä kokoonnutaan kerran kokkailemaan kesän kasvateista herkkuja ja rupattelemaan kuulumisia. Toki kurssin aikanakin on maisteltu jo nyt menneen kahden viikonlopun aikana erilaisia pihan rikkakasveja. Viime viikonloppuna leivänpäälle laitettiin erilaisia putkia: vuohenputkea, koiranputkea ja karhunputkea sekä näitä kahta viimeistä ulkonäöltään kovasti muistuttavaa saksankirveliä. Saksankirvelin ja koiranputken erotti oikeastaan parhaiten hajusta, sillä siinä missä koiranputki ei tuosu millekään, kirveli tuoksuu selkeästi anikselta. Karhunputken taas puolestaan erottaa lehtien muodosta, sillä siinä lehdet muodostavat perhosia.

Tästä viikonlopusta salaattiini tuli ehdottomasti mukaan vuohenputki, jota olen kiivaasti monta kesää yrittänyt kitkeä kukkapenkeistäni ja pensaiden alta. Se oli yllättävän hyvänmakuinen, hieman ehkä pähkinäinen jopa. Se on syytä kerätä vihanneskäyttöön nuorena lehtenä, sillä vanhemmiten maku muuttuu puisevaksi ja kitkeräksi.

Myös kuukautisvuotoja hillitsevä poimulehti pääsi ruokalistalleni. Sen tehon olen todennut itse nyt, kun sattui juuri sopivasti SE aika kuukaudesta. Ja voin sanoa, että ainakin minulla toimi. Kasvin sanotaan vaikuttavan myös PMS-oireisiin, mutta siihen en osaa kommentoida, koska itse en niistä oikeastaan ole koskaan kärsinyt. Parhaimmillaan (sekä maultaan että rohtovaikutuksiltaan) poimulehti on ennen kukintaa ja paras tapa säilömiselle on kuivattaminen. Sitä paitsi poimulehden lehdet ovat niin kauniita, että ne pääsivät koristamaan sunnuntaista äitienpäiväkakkua. :) Myös kukat ovat sopivaa salaatinkoristetta.

Muita naistenvaivoja helpottavia luonnonyrttejä ovat myös valkoapila, valkopeippi sekä propolis (tämä ei taida olla yrtti vaan jonkinsorttista mehiläisvahaa?). Myös siankärsämön sanotaan auttavan kuukautiskipuihin sekä myöhemmin myös vaihdevuosiin.

Yrttileipäset huuhdeltiin alas herkullisella mesiangervoteellä sekä virkistävällä sitruunaverbenateellä. Esimerkiksi mesiangervotee valmistettiin laittamalla kannun pohjalle kasa mesiangervoa sekä jokunen mustaherukanlehti ja kaatamalla näiden päälle kuumaa vettä. Annettiin hautua hetki ja juotiin pois. Hyvää oli. Kannattaa kokeilla.