Minulle kevään suurimpia ihmeitä ovat maasta pilkistävät vihreät asiat. Mutta mitä ihmeitä ne ovat? Kaikki kasvit näyttävät jotenkin niin samanlaisilta silloin, kun ensimmäiset pienet sirkkalehdet ilmestyvät maanpinnalle ja aurinko ne vihertää. Miten niitä voi erottaa mitenkään toisistaan? Ja mitkä niistä kaikista kasveista mitä pihallani kasvaa, on myrkyllisiä. Mitkä taas voin hyvillä mielin antaa lemmikkikaneilleni evääksi? Entä voiko niitä syödä itse? Paljon on kysymyksiä, joihin en tiedä vastausta. Ja samalla kun löydän vastauksen yhteen kysymykseen, syntyy kymmenen uutta.

Olen asunut koko aikuisikäni kaupungissa kerrostalossa ja viljellyt jotain satunnaisia kesäkukkia vaihtelevalla menestyksellä parvekkeella. Puutarhanhoito on kuitenkin jo pitkään ollut suuri haaveeni, joka toteutui jokunen vuosi sitten. Mielessäni siintää kesäiset vierailut muorin ja vaarin luokse maalle, jossa isovanhempani esittelivät kasviviljelmiään vanhemmilleni ja minulle. Vierailu alkoi poikkeuksetta kasvimaa- ja -huonekierroksella. He olivat kasvattaneet 14 -henkiselle perheelleen aina ison osan perunoista ja muista vihanneksista itse. Lapsien lähdettyä maailmalle ehkä toisinaan pakonkin sanelemasta arkisesta aherruksesta tuli heille tärkeä harrastus. Aina vieraillessamme oli pöydässä itse kasvatettuja vihanneksia ja niitä piti maistella ja sitten kertoa, että kumman kasvattamat tomaatit olivat parempia. Heillä oli nimittäin molemmilla oma kasvihuone, jossa he kasvattivat erilaisia vihanneksia. Ja kilpailu oli kova. :) Ja se mummolan unelmien mansikkamaa! Sen muistan ikuisesti. Siellä sai syödä aina vatsansa täyteen ihania punaisia ja makeita mansikoita. Isovanhempani ovat jo vuosia kasvattaneet vihanneksiaan kuoleman jälkeisessä maailmassa, mutta muistot ovat yhtä kirkkaita, kuin olisivat viime kesältä.

Oma puutarhaunelmani sijaitsee Tampereen lähellä Lempäälässä metsän keskellä ja on kooltaan n. 5000 neliötä. Suurin osa tästä on metsää ja pari ensimmäistä vuotta menikin lähinnä pihaan tutustuessa ja erilaisia vihreitä asioita ihmetellessä. Taloa piti remontoida alkuvuosina, joten puutarha sai siksikin odottaa. Pari kesää olen nyt kuitenkin rakennellut pihamaata ja opiskellut uutta kasveista ja pihan rakentamisesta yms. Olen sekä käynyt Lempäälä-opiston ja Pirkanmaan Marttojen järjestämiä kursseja kompostoinnista, piharakentamisesta ja nyt viimeksi yrteistä, sekä ostanut ja lukenut innokkaasti puutarhanhoitoon liittyviä kirjoja ja aikakausilehtiä. Puutarhanhoito on ihanaa vaihtelua päivätyölleni, joka on toimistossa istumista.

Idea lähteä kirjoittamaan tätä blogia syntyi parhaillaan meneillään olevalla Lempäälä-opiston yrttikurssilla, jossa joku kanssaopiskelija heitti ajatuksen, että kurssilla tehdyt muistiinpanot voisi kirjoittaa blogiin. Yritän poimia muistiinpanoistani tänne mielenkiintoisia asioita. Ehkä muut kurssilaiset ja opettaja kommentoivat ja täydentävät niitä?