Pari iltaa sitten alkoi ihan hirveästi yhtäkkiä tekeen mieli mesiangervoteetä. Ihan mukavaa vaihtelua mieliteoille, kun usein vastaavanlainen himo iskee johonkin huomattavasti epäterveellisempään asiaan. :) Joten vaikka satoi vettä iloisesti, vedin sadetakin niskaani, kumpparit jalkaani ja nappasin korin käsivarrelleni ja suuntasin kulkuni alapihalle etsimään mesiangervoa. Ja löytyihän sitä tutuista paikoista ja pian oli kori täysi. Sattui osumaan sitten matkaan mukaan myös vähän nuoria nokkosia ja maitohorsmaakin, kun siinä oikein innostuin.

mesiangervot

Sisällä sitten huuhtelin kasvit huolellisesti vähän kättä lämpimämmässä vedessä ja kuivalin keittiöpyyhkeessä niin kuivaksi kun sain.

 nokkoset

Ensin riivin nokkosista lehdet erilleen ja levitin ne uunipellille mahdollisimman harvaan ja pistin jääkaapin päälle kuivumaan. Lehtiä oli sen verran, että aivan ohuena kerroksena niitä tuli kaksi uunipellillistä. En ryöpännyt nokkosia kun muistelin opettajan kurssilla sanoneen, että nuoret nokkoset voi syödä ryöppäämättäkin ja ilmeisesti vanhempaakin nokkosta voisi kuivattuna käyttää ryöppäämättömänä. Jos ne kuitenkin ryöppää, kannattaa kuivaus suorittaa (ainakin loppuun) uunissa (alle 40 asteessa), jotta kaikki vesi varmasti haihtuu. Jos vettä jää vähänkin, kasvit todennäköisesti homehtuvat purkissaan.

hierretyt mesiangervon lehdet

Mesiangervoteen hautuessa riivin myös maitohorsmista ja mesiangervoista lehdet irti ja yritin rikkoa niiden solurakenteen hiertämällä lehtiä käsieni välissä. Tämän jälkeen sulloin hierretyt lehdet lasipurkkiin ja yritin painella ne mahdollisimman tiiviisti purkin pohjalle. Vaikka määrällisesti näytti, että lehtiä on iso kasa, tuli molemmista kasveista kuitenkin vain pienenpieni purkillinen hierrettyjä lehtiä. Suljin purkit ja jätin hiostumaan keittiön pöydälle yöksi.

 hiostetut mesiangervot kuivumassa

Aamulla levittelin ennen töihin lähtöä kasvit vadeille kuivumaan. Mahtoivatkohan ehtiä hiostua riittävän kauan? Kaikkiaan ehtivät oleen purkissa n. 8 tuntia. Kurssilla opettaja sanoi, että yön yli riittää ja että kasvit pitää laittaa kuivumaan ennen kuin muuttuvat mustiksi (ts. käyvät liikaa). Kurssikirjassa kuitenkin sanottiin, että kannattaa antaa hiostua lämpimässä paikassa 2-3 vuorokautta, niin että muuttuvat mustiksi ja sitten vasta kuivata. Noudatin mieluummin opettajan neuvoa tässä, sillä ajatus monta päivää purkissa käyneistä kasvinosista tuntui ikävältä. :)